اقتصاد کشورهای توسعهیافته سالهاست که بر پایه اقتصاد دانشبنیان و نوآورانه حرکت میکند و به عبارتی لازمه رشد اقتصادی اتکا بر دانشبنیانها و استارتآپهاست. عقبماندگی از این بخش، عقبماندگی از دنیا را رقم خواهد زد و این موضوعی نیست که به آن علاقهمند باشیم. کارآفرینی نیز از جمله موضوعاتی است که به رشد اقتصادی کمک زیادی میکند. بهطور کلی توجه به اشتغالزایی باید بیشتر باشد.
ایران از نظر شاخصهای کارآفرینی پیشرفت خوبی در دنیا دارد که این موضوع مربوط به فعالیت شرکتهای دانشبنیان است. بخش آموزش در کشور ما بسیار سنتی عمل کرده و امروز وقت آن است که از این پوسته خارج شویم و به سمت فناوریهای نوین حرکت کنیم. فناوریهای نوین و دانشبنیانها زیستبوم کارآفرینی را فراهم میکنند و اشتغالزایی که از شاخصهای رشد اقتصادی است، در بستر این کسبوکارها شکل خواهد گرفت.
متاسفانه در این رابطه مشکلات بسیاری وجود دارد که عدم سرمایهگذاری مهمترین آن است. ناتوانی کشور در جذب سرمایهگذاریهای خارجی، نبود فناوریهای لازم و نیز نبود رقبای خارجی و بازارهای رقابتی مناسب از جمله چالشهای مهم کارآفرینان دانشبنیان است که باید هرچه زودتر بسترهای حل آنها فراهم شود. دانشبنیانها با ظرفیت اشتغالزایی بالایی که دارند، خواهند توانست در جهتدهی رشد اقتصادی به سمت اقتصاد فناورانه مفید واقع شوند. راهکارهایی برای خارج شدن از این مشکلات وجود دارد که میتوانیم با استفاده از آنها اقتصادی نوآور را شکل دهیم و همپای دنیا حرکت کنیم. بهطور حتم راهکارهایی برای برونرفت از وضعیت کنونی وجود دارد که به عنوان مثال آزادسازی دستمزدها یکی از راهکارهای اصلی است که دولت باید به آن توجه کند. شفافیت اقتصادی و جلوگیری از رانت و فساد، تغییر و تحول در روشهای آموزش حال حاضر و سوق دادن آن به سمت آموزشهای فناورانه، مقرراتزدایی و فعالیت سیستمهای کارآمد نظارتی از جمله راهکارهایی است که میتواند اقتصاد نوآور و دانشبنیان را در کشور پیادهسازی کند.