مدیریت افراد مسن را میتوان یکی از بزرگترین چالشهای مدیران جوان برشمرد. هر سازمانی دارای مجموعهای از تیمها و گروههای مختلف است که خود از افرادی در سنین گوناگون تشکیل شدهاند. یک مدیر توانمند و تازهنفس در عین تواضع و احترام به همکاران خود باید بتواند آنها را مدیریت کرده و بر عملکردشان نظارت داشته باشد. در این مطلب، تلاش میکنیم راهکارهای موثر در بهینهسازی مدیریت افراد مسن را با مدیران جوان بهاشتراک بگذاریم. پیشنهاد میکنیم با ما همراه باشید.
مدیریت افراد مسن میتواند یکی از پربارترین تجربیات دوران مدیریت شما به حساب آید. بهعنوان یک مدیر تازهنفس احتمالا انتظار دارید افراد تیم برای شما احترام قائل باشند؛ موفقیت و دستاوردهای شما را ارج نهند؛ و بدون چون و چرا از ساختارها و الگوهای پیشنهادی شما پیروی کنند.
واقعیت این است که کسب احترام فرآیندی است که بهواسطه عناوین و برتری رتبه سازمانی اتفاق نمیافتد. برای دستیابی به این هدف، پیش از هر چیز لازم است با اعضا تیم و بهویژه افراد مسن و با تجربه، ارتباطی قوی برقرار کنید. لازم است این ارتباط برپایه درک متقابل دیدگاهها و نقطهنظرهای افراد ایجاد شود. توجه داشته باشید، برقراری ارتباط حرفهای صمیمانه به معنای ایجاد دوستی با کارکنان نبوده و در این میان، رعایت حد و مرزها برای هر دو طرف الزامی خواهد بود.
برقراری ارتباط با اعضا مسنتر گروه از روشهای زیر امکانپذیر است:
یکی از اشتباهات رایج مدیران جوان و تازهنفس این است که میخواهند هر چه سریعتر رویهها و فرآیندهای موجود را تغییر دهند. انجام این کار، ممکن است مشکلاتی را در زمینه مدیریت افراد مسن ایجاد کند. چراکه افراد در طول زمان به رویههای موجود عادت میکنند. بنابراین، اعمال تغییرات معمولا با مخالفت و مقاومت آنها توام خواهد بود. برای اطمینان از دستیابی به بهترین نتیجه ممکن بهتر است شکیبایی بهخرج داده و فرآیندها را بهصورت تدریجی و در بازه زمانی نسبتا طولانی تغییر دهید.
مدیریت افراد مسن از طریق همکاری و مشارکت و ایجاد روابط موازی امکانپذیر خواهد بود. این امر بیش از هر چیز ناشی از تجربه بالای این افراد و دید وسیعتری است که با گذشت زمان نسبت به مسائل پیدا کردهاند. برای بهره جستن از این تجربیات و دیدگاهها لازم است از نگاه بالا به پایین اجتناب کرده و دوشادوش یکدیگر در جهت پیشبرد امور گام بردارید. انجام این کار به جلب اعتماد این افراد کمک کرده و آمادگی آنها را برای یادگیری مهارتهای تازه و بهرهگیری از فرصتهای جدید افزایش میدهد.
تشخیص نحوه عملکرد، میزان کارایی و سختکوشی همتیمیها بهویژه همکاران مسن از مهمترین عواملی است که به جلب اعتماد و همسو شدن آنها با شما کمک میکند. بدیهی است، همه افراد انتظار دارند تلاشهایشان دیده شده و نقش موثر آنها در فعالیت تیمی بهرسمیت شناخته شود.
این موضوع درباره کارکنان مسن مصداق بیشتری دارد. زیرا تصور بسیاری از آنها این است که مدیران جوان قدرشان را نمیدانند و به هر ترفندی میخواهند آنها را از تیم کنار بگذارند. برای برطرف کردن این قبیل سوءتفاهمها پیشنهاد میکنیم مرتبا عملکرد کارمندان خود را ارزیابی کرده و با ارائه پاداش و همچنین، از طریق ارسال ایمیلها و پیامهای گروهی از تلاش و سختکوشی این افراد قدردانی کنید.
روند مدیریت با اتخاذ تصمیمهای پیاپی و اعمال تغییرات ریز و درشت همراه است. این امر خصوصا درباره مدیران تازهنفسی مصداق دارد که میخواهند رویههای قدیمی را با روشهای جدید جایگزین کنند. برای موفقیت در این فرآیند لازم است به دیدگاههای سایر اعضا تیم توجه کرده و انتقادات و پیشنهادهای آنها را بهخوبی بررسی کنید.
متاسفانه، بسیاری از مدیران تنها از کارکنان توقع تایید داشته و نمیتوانند بازخوردهای منفی و انتقادهای سازنده را تحمل کنند. این قبیل برخوردها روحیه تیمی را تضعیف میکند. دریافت بازخورد بهویژه از همکاران مسنتر از مهمترین عواملی است که به آشنایی شما با زوایای گوناگون تصمیمات خود کمک خواهد کرد. در عین حال، با توجه به تاثیری که این افراد بر سایر اعضا تیم دارند کافی است نظر مثبت آنها را جلب کنید تا دیگران هم از تصمیم شما تبعیت کنند.
انتخاب و پیروی از سبک و سیاقی معتبر و قابل اعتماد از بهترین روشهایی است که در بهبود مدیریت افراد مسن تاثیرگذار است. این افراد بهواسطه تجربیات خود با مدیرانی همسو میشوند که نقاط قوت خود را بهخوبی میشناسند و برای نظمبخشیدن به امور از روشهای خاص و سنجیدهای استفاده میکنند.
برای اطمینان از پیشبرد اهداف، پیشنهاد میکنیم یکی از همکاران مسن خود را بهعنوان دستیار یا معاون برگزینید و برای تصمیمگیری یا تبیین دیدگاههای خود از کمکهای او بهره جویید. برای این منظور، لازم است شخصی را انتخاب کنید که بیش از دیگران با ارزشهای فکری شما مطابقت داشته و با آنها همسو باشد. در غیر این صورت، این ترفند تا حدودی غیر عادی و تصنعی بهنظر خواهد رسید.
انتخاب سبک مدیریتی که با نگرش و تفکرات شما تناسب داشته باشد از طریق طرح برخی پرسشها و پاسخگویی صادقانه به آنها امکانپذیر خواهد بود. از این جمله میتوان به سوالات زیر اشاره کرد:
در نهایت، شما با پاسخدادن به این سوالات میتوانید با سبک مدیریتی مطابق با ارزشهای فکری خودتان آشنایی یافته و بهترین روش ممکن را انتخاب کنید. در عین حال، برای آگاهی از کاربردیترین شیوههای مدیریت میتوانید از دانش سایر مدیران با تجربه بهره جویید.
همانطور که گفته شد، برای مدیریت افراد مسن باید از روشها و ترفندهای خاصی استفاده کرده و برای همکردن آنها با خودتان اندکی زحمت بکشید. پیش از هر چیز، لازم است یک ارتباط کاری قوی و صمیمانه را با این افراد پایهریزی کرده و مشارکت و اعتماد آنها را جلب کنید. با انجام این کار چالشهای محیط کار را به حداقل کاهش خواهید داد. در عین حال، پیشنهاد میکنیم از طریق ارائه پاداش یا تقدیر در میان جمع از سختکوشی و تلاشهای این اشخاص قدردانی کنید. به این ترتیب، ثابت خواهید کرد فعالیتهای آنها را مشاهده کرده و برای آن ارزش قائلید. شبکه فناوری و نوآوری ایران (Iran Technology & Innovation Network) یا ایران تینت با ارائه مطالب گوناگون و بهاشتراکگذاری نکات کاربردی تلاش میکند روند فعالیت و همکاری در سازمانهای کوچک و بزرگ را مطلوبتر کرده و نقش موثری در بهبود فضای کسبوکار ایفا کند.