مهارت مذاکره برای کارآفرین‌ها جزو مهم‌ترین توانایی‌ها محسوب می‌شود که می‌تواند نقش موثر در موفقیت یا شکست یک کسب‌وکار ایفا کند.

مهارت مذاکره برای کارآفرین‌ها، از مواردی محسوب می‌شود که گاهی آن‌طور که بایدوشاید مورد توجه قرار نمی‌گیرد. توانایی یک کارآفرین خوب، صرفاً به قدرت ایده پردازی او خلاصه نمی‌شود. کارآفرین باید یک مذاکره‌کننده قهار هم باشد تا بتواند در شرایط بحرانی، از منافع خود و شرکتی که رهبری آن را بر عهده دارد، به بهترین شکل دفاع کند.

 

مهارت مذاکره برای کارآفرین

 

گاهی کسب یک امتیاز، مستلزم گفتگو با دیگران است و برای این کار، به یکی از اساسی‌ترین مهارت‌های نرم کارآفرین یعنی قدرت و هنر مذاکره نیاز است. مثلاً ملاقات با یک سرمایه‌گذار با هدف جلب حمایت مالی برای یک ایده کسب‌وکار، می‌تواند مثالی از یک مذاکره باشد. مذاکره‌ای که شما باید هنرتان را در متقاعدسازی سرمایه‌گذار به کار بگیرید تا بتوانید به هدفی که مدنظر دارید، دست پیدا کنید. در ادامه 12 نکته مهم را در ارتباط با افزایش مهارت مذاکره برای کارآفرین‌ها ذکر می‌کنیم که خواندن آن‌ها خالی از لطف نیست.

۱- حواستان به حالت بدنتان باشد!

یکی از مهم‌ترین مؤلفه‌ها در ارتقای مهارت مذاکره برای کارآفرین‌ها، اِشراف بر حالت بدن است. وقتی ذهن، بدن و احساساتتان را با یکدیگر به‌خوبی هماهنگ کنید، نوعی اعتمادبه‌نفس درونتان شکل می‌گیرد. بنابراین حین مذاکره به حالت و زبان بدن، طرز نشستن یا ایستاندن و به‌طورکلی نشانه‌های غیرکلامی‌تان توجه ویژه‌ای داشته باشید. زبان و حالت بدن تا حد زیادی، وضعیت روحی و آنچه را درونتان می‌گذرد، نشان می‌دهد.

شُل بودن بدنتان، می‌تواند این پیام را برساند که احساس تنش یا ناامنی روانی می‌کنید یا بدتر از آن اینکه، برای مذاکره اهمیت یا احترام زیادی قائل نیستید. وول خوردن بیش‌ازحد و تکان‌های غیرعادی هم این احساس را در فرد مقابل ایجاد می‌کند که شما بسیار عصبی یا مضطرب هستید. بنابراین بدنتان را سفت و صاف نگه دارید و آن را کمی به‌سوی فردی که با او در حال مذاکره هستید، متمایل کنید.

۲- به ظاهرتان اهمیت دهید!

اگر نتوانید ارائه خوبی از خودتان داشته باشید، نمی‌توانید ادعا کنید که واجد مهارت مذاکره برای کارآفرین‌ها هستید. شاید کسانی باشند که توانسته‌اند با پوشیدن یک تی‌شرت و شلوارک، نتیجه مطلوبی از یک مذاکره بگیرند اما مطمئناً این شیوه درباره یک کارآفرین جواب نمی‌دهد! بنابراین با یک لباس تمیز و رسمی، به سبک مصاحبه‌های شغلی، در جلسه مذاکره حاضر شوید. وقتی نسبت به ظاهرتان احساس اطمینان داشته باشید، اعتمادبه‌نفستان هم برای مذاکره افزایش خواهد یافت.

۳- اعتمادبه‌نفستان را نشان دهید!

اعتمادبه‌نفس، یکی از ارکان مهارت مذاکره برای کارآفرین‌ها به شمار می‌رود. حتی اگر در بعضی لحظات مذاکره، احساس اعتمادبه‌نفس نداشتید، باز هم می‌توانید چنین احساسی را در خودتان ایجاد کنید. وقتی نسبت به خود و خواسته‌هایتان، مطمئن و باصلابت به نظر برسید، طرف مقابل را به شکلی مثبت تحت تأثیر قرار می‌دهید. وقتی آن‌ها اطمینان شما را ببینند، تلاش می‌کنند تا بیشتر، به قضیه از جایگاه شما نگاه کنند و درنتیجه امتیازات بیشتری برایتان قائل شوند.

 

مهارت‌های مذاکره که برای هر کارآفرین ضروری است

 

۴- نقاط مشترک پیدا کنید!

مهارت مذاکره برای کارآفرین‌ها، همبستگی زیادی با تلاش برای یافتن زمینه‌های مشترک برای گفتگو دارد. به یاد داشته باشید که نباید مذاکره را با یک رویارویی خصمانه اشتباه بگیرید! بلکه باید آن را تلاشی مشترک برای دستیابی به یک توافق خوب بدانید. با درک بهتر طرف مقابل و تعامل با او به جای اتخاذ رویکردهای تقابلی، شانس طرفین برای دستیابی به توافق، افزایش چشمگیری خواهد یافت. تلاش برای یافتن زمینه‌ها و نقاط مشترک می‌تواند به ایجاد چنین تعاملی کمک زیادی کند.

۵- ذهنتان را باز نگه دارید!

از دیگر مؤلفه‌های ضروری در خصوص مهارت مذاکره برای کارآفرین‌ها، ذهن باز و انعطاف‌پذیر است. برای آنکه خواسته‌های طرف مقابل هم برآورده شود، باید با ذهن باز، مذاکره را آغاز کنید. یعنی به‌جای اینکه صرفاً در جستجوی یک و فقط یک نتیجه مطلوب باشید، فهرستی از نتایج مطلوب در ذهن داشته باشید که حصول هر یک از آن‌ها بتواند شما را به اهدافتان در مذاکره برساند. وقتی چنین رویکردی داشته باشید، یعنی تک‌بعدی عمل نمی‌کنید و انعطاف‌پذیری لازم را برای دستیابی به یک توافق خوب از خود نشان می‌دهید. واضح است که در این صورت شانس موفقیت مذاکره، افزایش پیدا می‌کند.

۶- راهکار ندهید؛ جستجو کنید!

مهارت مذاکره برای کارآفرین‌ها با نسخه‌پیچی یا بیانیه خواندن، میانه‌ای ندارد! فراموش نکنید که در یک مذاکره، هدف آن است که طرفین، راهکارهایی را جستجو کنند که به‌واسطه آن‌ها بتوانند به نتیجه‌ای مشترک رسیده و منافعشان تأمین شود. در مذاکره، شما با طرف مقابل، گفتگو می‌کنید تا ببینید چه راهکارها، احتمالات و بدیل‌هایی برای رسیدن به یک توافق خوب وجود دارد؟ نه اینکه صرفاً از طرف خودتان، یک راه‌حل نهایی ارائه دهید و بگویید راهکار، همان است که من می‌گویم! فراموش نکنید که چنین رویکردی، خیلی زود درهای مذاکره را می‌بندد و آن را به بن‌بست می‌رساند. برعکس، کاوش و جستجو همواره راه را برای رسیدن به توافق باز می‌گذارد.

۷- گاهی اوقات، سکوت حکم طلا را دارد!

قابلیت سکوت کردن در آموزش مهارت مذاکره برای کارآفرین‌ها، معمولاً کمتر مورد توجه قرار می‌گیرد. همواره در مذاکراتتان لحظاتی وجود دارد که واقعاً نمی‌دانید چه باید بگویید! این فرصتی طلایی برای تمرین یکی از مهم‌ترین مهارت‌های ارتباطی یعنی سکوت کردن است. بنابراین گاهی به‌جای آنکه شتاب‌زده سخن بگویید و یک استدلال ناقص یا دفاع ضعیف از خودتان ارائه دهید، برای یافتن یک پاسخ اثربخش، سکوت کرده و به خودتان برای فکر کردن، زمان دهید. ضمناً سکوت کردن گاهی می‌تواند باعث شود که طرف مقابل، یک راهکار یا ایده بهتر ارائه داده یا طرفین مذاکره تصمیم بگیرند که گفتگو را در مسیر متفاوتی ادامه دهند.

 

نکات کلیدی مذاکره کاری

 

۸- روی احساساتتان نظارت و تسلط داشته باشید!

کسب مهارت مذاکره برای کارآفرین‌ها، بدون تسلط بر احساسات، ممکن نیست. بسیار مهم است که یک مذاکره‌کننده بتواند حین مذاکره، احساساتش را کنترل کند. هرچند مذاکره درباره موضوعات بحث‌برانگیز، به‌خودی‌خود نمی‌تواند چندان خوشایند باشد اما اینکه احساساتتان، کنترل مذاکره را در دست بگیرند، مذاکره را به‌سوی یک شکست قطعی هدایت می‌کنند.

۹- فعالانه گوش دهید!

یک پای ثابت در پرورش مهارت مذاکره برای کارآفرین‌ها، گوش سپردن فعال است. یک مذاکره‌کننده خوب، باید بتواند به حرف‌های طرف مقابل، به‌درستی گوش دهد. فعالانه گوش دادن مواردی مثل توانایی ترجمه‌ی زبان بدن و برقراری ارتباط کلامی مؤثر با دیگران را نیز شامل می‌شود. گوش دادن فعال، احتمال یافتن زمینه سازش یا توافق را افزایش می‌دهد. یک فرد باهوش به‌جای صرف زمان و تلاش بیش‌ازحد برای دفاع از نقطه نظراتش، وقت بیشتری را به گوش دادن حرف‌های طرف مقابل اختصاص می‌دهد تا بتواند برای ادامه گفتگو در مسیر مطلوب، سرنخ‌های مناسبی پیدا کند.

۱۰- شفاف باشید!

مهارت مذاکره برای کارآفرین‌ها، بدون شفافیت مجالی برای پرورش نمی‌یابد. شفافیت در مذاکره، به برقراری ارتباط اثربخش کمک زیادی می‌کند. مذاکره‌کننده باید بتواند نقطه نظرات و خواسته‌هایش را به‌وضوح بیان کند تا سوءتفاهم ایجاد نشود. درک نادرست مقاصد، می‌تواند مسیر بحث را به‌کلی عوض کند و باعث اتلاف انرژی و زمان طرفین مذاکره شود.

۱۱- ارتباط خوب و سازنده برقرار کنید!

قدرت مذاکره با مهارت‌های ارتباطی کارآفرین، ارتباط تنگاتنگی دارد. چنین فردی می‌تواند با صبر و تکیه بر قابلیت متقاعدسازی دیگران بدون آنکه کسی را فریب دهد، جِو مثبتی را بر مذاکره حاکم کند و یک گفتگوی دشوار را به‌سوی نتیجه‌ای مطلوب که برای همه طرفین، رضایت‌بخش باشد، رهنمون سازد.

۱۲- برای اخلاق و اعتماد، اهمیت قائل شوید!

در بحث مهارت مذاکره برای کارآفرین‌ها نباید از اخلاقیات غافل شد. تعهد یک مذاکره‌کننده به قواعد اخلاقی و قابل‌اعتماد بودنش، نوعی اطمینان بر فضای مذاکره حاکم می‌کند که این به‌نوبه خود، طرفین را برای دستیابی به یک توافق مناسب، مصمم‌تر می‌کند.

 

مهارت نرم کارآفرین

 

طرفین مذاکره باید مطمئن باشند که فرد یا افراد مقابل، مطابق با نتایج و توافق‌هایی که درنهایت حاصل می‌شوند، رفتار می‌کنند. به حکم اخلاق، شما باید تعهد، عزم و توانایی لازم برای عمل به وعده‌هایی را داشته باشید که در مذاکره، قول انجام آن‌ها را داده‌اید.

سخن آخر

مهارت مذاکره برای کارآفرین‌ها، یک توانمندی حیاتی است که می‌تواند در شرایط دشوار، منافع شرکت یا سازمان را تضمین کند. اما چنین مهارتی، مستلزم رعایت مجموعه‌ای از نکات ظریف است که در این مطلب از تی‌نت، به دوازده مورد از مهم‌ترین آن‌ها اشاره کردیم. این موارد را به خاطر داشته باشید تا شانس دستیابی به یک توافق بُرد- بُرد را به حداکثر برسانید.

ارسال نظرات
نام:
ایمیل:
* نظر: