داشتن قدرت تصمیم گیری، یکی از وظایف مهم افراد در تمام محیط‌های کاری و ایجاد یک تجارت موفق است. اما این وظیفه برای مدیران کسب‌وکارها از جایگاه و اهمیت بالاتری برخوردار است. رهبران مشاغل باید علاوه بر گرفتن تصمیمات درست، توانایی متقاعد کردن افراد نسبت به تصمیمی که گرفته‌اند را نیز داشته باشند.

داشتن قدرت تصمیم گیری، یکی از وظایف مهم افراد در تمام محیط‌های کاری و ایجاد یک تجارت موفق است. اما این وظیفه برای مدیران کسب‌وکارها از جایگاه و اهمیت بالاتری نسبت به سایر کارکنان برخوردار است. رهبران مشاغل باید تصمیمات درستی بگیرند و آنها را به‌صورت قانع‌كننده برای دیگران شرح دهند. خوشبختانه مهارت تصمیم گیری مهارتی است که می‌توان آن را آموخت و تقویت کرد. این مقاله نحوه توسعه مهارت تصمیم گیری را به شما می‌آموزد و فهرستی از مهارت‌هایی را که می‌توانید روی آنها کار کنید تا یک مدیر و رهبر قوی‌تر باشید، برایتان شرح می‌دهد.

مدیران مختلف به دنبال چیزهای مختلف هستند، اما مهارت‌های تصمیم گیری از مواردی هستند که تمام مدیران و مشاغل در جستجوی یادگیری آنها هستند. دلیل این امر آن است که همه کارفرمایان و کارمندان، هر روز در محل کار کوچک و یا بزرگ خود با تصمیمات مختلفی روبرو می‌شوند.

به طور کلی، افرادی که می‌توانند توانایی شناسایی همه‌ گزینه‌های ممکن و مقایسه آنها از نظر هزینه و اثربخشی را ار خود نشان دهند، نسبت به کسانی که قادر به انجام چنین کاری نیستند، برتری دارند.

مهارت تصمیم گیری چیست؟

چه این که سوال مدیران از خود، مربوط به تصمیم گیری در مورد استخدام کاندیدای شغلی مناسب باشد و چه استفاده از مشاور و یا اجرای یک برنامه تجاری، در هر صورت توانایی و ظرفیت گرفتن بهترین تصمیم برای سازمان‌ها بسیار مهم و حیاتی است. فرهنگ سازمانی و سبک رهبری در کنار هم، مهارت تصمیم گیری برای مدیران در هر سازمان را تعریف می‌کنند.

بسیاری از سازمان‌ها از ترکیبی از سبک‌های متمرکز و مبتنی بر اجماع استفاده می‌کنند. در حالی که تصمیم گیری برخی دیگر به مدیر یا گروه مدیریتی بستگی دارند تا تمام تصمیمات اصلی را برای شرکت بگیرند. در هر حال، چگونگی مشارکت یک کارمند منفرد در فرایند تصمیم گیری بستگی به موقعیت وی در ساختار کلی شرکت دارد.

مدیران چگونه می‌توانند تصمیمات بهتری بگیرند؟

 

توسعه مهارت تصمیم گیری برای مدیران

 

انتخاب‌هایی که مدیران در طول کسب‌وکار خود می‌کنند، می‌تواند هر روز بر تجارت آنها تأثیر بگذارد. شما به عنوان یک مدیر، برای اطمینان از اینکه مسیر درستی را ترسیم کرده‌اید یا خیر، باید مسئله موردنظر را کاملاً بررسی کنید، از مناسب‌ترین اطلاعات استفاده کنید و تأثیراتی که می‌خواهید از تصمیم خود بگیرید را ارائه دهید و سپس اقدام به تصمیم گیری کنید. چارچوب گام به گام ذکر شده در ادامه مطلب، بهترین نتایج را برای تصمیمات شما تضمین کرده و باعث تقویت و توسعه مهارت تصمیم گیری شما می‌شود؛ چه یک تیم کوچک را تحت تاثیر قرار دهد و چه کل کسب‌وکارتان:

۱- مسئله را بطور کامل برای خود تعریف کنید:

سوال بپرسید، از افراد اصلی درگیر در این مسئله بازخورد بگیرید، از همه زوایای ممکن به وضعیت نگاه کنید. هرچه سناریو را به طور کامل‌تری درک کنید، تصمیم شما آگاهانه‌تر خواهد بود.

۲- اطلاعات خود را مرور کنید:

 تا آنجا که ممکن است داده‌های مرتبط به مسئله را جمع آوری کنید. اگر تصمیم بزرگ‌تری را در نظر دارید، وظیفه‌ جمع‌آوری داده را به اعضای تیمی که حوزه کار را می‌دانند و می‌فهمند که باید چه چیزهایی را جستجو کنند، واگذار کنید.

۳- تمام گزینه‌های پیش‌روی خود را ارزیابی کنید:

جوانب مثبت و منفی هر یک از اقدامات احتمالی را در نظر بگیرید تا مشخص شود کدام مسیرها بهترین شانس موفقیت را دارند.

۴- وارد عمل شوید:

پس از ارزیابی تمام گزینه‌ها، در نهایت یک گزینه را انتخاب کنید و به جلو بروید.

۵- برنامه خود را اجرا کنید:

یک برنامه واضح، مشخص و عملی تنظیم کنید. به وضوح با کارمندان خود ارتباط برقرار کنید و سوالات و نگرانی‌های موجود را برطرف کنید.

۶- نتایج را ارزیابی کنید:

 هر عملی که انجام می‌دهید یک فرصت یادگیری است. نتایج را کنترل کنید تا مشخص کنید کدام مهارت‌ تصمیم گیری شما نیاز به پیشرفت دارند. برای مثال، آیا شما:

  • اطلاعات و داده‌های درستی دارید؟
  • تمام گزینه‌های ممکن را تشخیص داده و بررسی کرده‌اید؟
  • ارتباط کافی با کارمندان خود برقرار کرده‌اید؟

۷- آینده‌نگر باشید:

تغییراتی را ایجاد کنید که برای جهت‌گیری مجدد اقداماتی که انجام می‌دهید، در آینده نیاز دارید. توجه داشته باشید چه عواملی موثر بوده و چه عواملی موثر نبوده تا بتوانید در آینده تصمیمات بهتری بگیرید.

توانایی‌های کلیدی برای توسعه مهارت تصمیم گیری

 

توسعه مهارت تصمیم گیری

 

این توانایی‌ها، باعث توسعه مهارت تصمیم گیری شما و تصمیم گیری موثر می‌شوند:

  • حل مسئله: توانایی شناسایی مسئله و یافتن راه حل برای تصمیم گیری بسیار مهم است. مهارت‌های قوی حل مسئله به شما کمک می‌کند تا درصورت قرار گرفتن تحت فشار هم آرام باشید و بهترین راه‌حل‌های ممکن را شناسایی کنید.
  • تجزیه و تحلیل داده‌ها: توانایی انجام تجزیه و تحلیل خودتان یا تفویض اختیار به کارمندان مناسب جهت جذب اطلاعات درست، امری بسیار حیاتی است. همچنین مهم است که بدانید به چه نوع داده‌هایی نیاز دارید.
  • مدیریت زمان: برخی از انتخاب‌ها نیاز به اقدامات سریع دارند. توانایی تصمیم گیری صحیح و آگاهانه در بازه زمانی لازم بسیار مهم است.
  • برقراری ارتباط: توانایی برقراری ارتباطات صریح و موثر با افراد، موضوع حیاتی دیگری در تصمیم گیری‌ها است.
  • گوش دادن بصورت فعال: گوش دادن فعالانه، باعث مطلع‌سازی شما در مواردی همچون پیشرفت پروژه‌ها، روند کار و نحوه کار کردن کارمندان، می‌شود. همچنین تمام اطلاعات مربوط به مکالماتتان را در صورت نیاز به تصمیم گیری سریع، در اختیار شما قرار می‌دهد.
  • فروتنی: گاهی اوقات مهم‌ترین مهارت برای یک تصمیم گیرنده، زمانی است که مجبور باشید اعتراف کنید که راه‌حل کارمند دیگری از راه‌حل شما بهتر است. در اینجا باید با فروتنی، بدون توجه به این که چه کسی راه‌حل را پیدا کرده است، بتوانید یک تصمیم درست بگیرید.
  • میانجی‌گری: توانایی ارزیابی نظر هر یک از کارکنان، منصفانه بودن و پذیرفتن اختلاف نظر و تضادها، امری مهم در تصمیم گیری است.
  • برنامه ریزی مناسب: تصمیمات تجاری اغلب شامل مشکلات احتمالی نیز هستند. بنابراین، برنامه ریزی خوب به تیم شما کمک می‌کند تا از شکست‌های غیر منتظره جلوگیری کنند.
  • رهبری: اگر نتوانید دیگران را در مورد تصمیمی که گرفته‌اید، قانع کنید، دیگر تصمیم شما ارزشی ندارد. در اینجا مهارت‌های رهبری به شما کمک می‌کند که دیگران را قانع و ترغیب کنید که تصمیم شما درست است.

پیشنهاداتی برای تقویت مهارت تصمیم گیری

 

تقویت مهارت تصمیم گیری

 

استراتژی‌هایی وجود دارد که می‌توانید با استفاده از آنها از افتادن در دام‌های متداول جلوگیری کرده و مهارت‌های تصمیم گیری خود را تقویت کنید. تصمیم گیری بهتر و سریع‌تر به شما کمک می‌کند تا از فرصت‌های تجاری خود استفاده کرده و از بروز مشکلات جلوگیری کنید. در ادامه چهار نمونه از نکات و پیشنهاداتی که می‌توانید برای تقویت مهارت‌های تصمیم‌گیری خود بکار ببرید ذکر شده‌اند.

۱- مسئله را چندین بار از زوایای مختلف بررسی کنید.

نگهداری اطلاعات گذشته گاهی بهترین راه برای حرکت به جلو و دریافت اطلاعات جدید است. پس وقتی مشکلی برایتان پیش آمد، یک قدم به عقب بردارید و به زمینه کامل آن فکر کنید. سعی کنید تا آنجا که ممکن است، مسئله را از زوایای مختلف مشاهده کنید. این به شما کمک خواهد کرد که بر یک جنبه‌ مسئله تأکید نکنید و از جنبه‌های دیگر غافل نشوید. سعی کنید ابتدا حداقل به سه روش مختلف برای بررسی مسئله فکر کنید.

۲- تصمیمات مبتنی بر شواهد و مدارک بگیرید.

هدف از مدیریت مبتنی بر شواهد (Evidence-Based Management - EBM) هنگام تصمیم گیری، استفاده از شواهد علمی به جای اعتماد ساده به غرایز است. مانند بیشتر افراد، شما هم ممکن است تمایل داشته باشید که از قضاوت خود استفاده کنید و تصمیمات خود را بر اساس آنچه برایتان آشناست، بنا کنید. اما باید بدانید تجربیاتی که در شرکت‌های دیگر یا در شرایط مختلف داشته‌اید ممکن است در شرایط موجود صدق نکند.

برای درج شواهد در تصمیم گیری خود می‌توانید از مراحل زیر استفاده کنید:

  • برای حمایت از تصمیمات خود، از داده‌های مربوط به عملکرد استفاده کنید؛ به روزترین و کامل‌ترین داده‌های ممکن را جمع‌آوری کنید.
  • احساسات غریزی خود را به چالش بکشید؛ بررسی کنید که آیا مدرکی عینی برای حمایت از این غرایز وجود دارد؟
  • هنگامی که انجام یک عمل پیشنهاد شد، بررسی کنید که این کار بر چه اساسی استوار است و آیا با توجه به داده‌هایی که دارید پشتیبانی می‌شود یا خیر؟
  • تعیین کنید که آیا استراتژی‌های تجاری رایج مورد استفاده، قبلا در شرایطی مانند شرایط شما شما نتیجه داده‌اند یا خیر؟ آیا این استراتژی‌ها در مورد شرایط خاص شما قابل اعمال هستند؟
  • بررسی کنید که داده‌های کسب‌وکاری که با آنها روبرو می‌شوید، موجود و عینی هستند یا خیر.

۳- اشتباهات گذشته را فراموش کنید.

ما معمولا تمایل داریم وقت و هزینه خود را برای رفع مشکلات گذشته صرف کنیم، درصورتی که تصدیق اشتباه و فراموش کردن آن و ادامه کار مفیدتر خواهد بود.

تصمیم گیری درست به معنای در نظر گرفتن شواهد موجود در آن زمان است. گاهی اوقات زمینه مسئله تغییر می‌کند و آن تصمیم دیگر معتبر نیست. تشخیص دهید که در چنین شرایطی بهترین تصمیم ممکن را گرفته‌اید و سپس وضعیت را بررسی کنید تا ببینید آیا اکنون تصمیم دیگری گرفته شده‌است یا خیر.

۴- با خود صادق باشید

قبل از جمع‌آوری شواهد برای تصمیم گیری، زمانی را برای بررسی انگیزه‌های خود اختصاص دهید. آیا ذهن شما از قبلا ساخته شده است؟ آیا شما واقعاً شواهد را به صورت عینی جمع می‌کنید یا به دنبال تأیید یک ایده‌ی موجود فعلی هستید؟ آگاهی از انگیزه های خود می تواند به شما در حفظ عینی و تمرکز بر یافتن بهترین راه حل ممکن برای تجارت کمک کند.

جمع‌بندی

تصمیم گیری یک فرایند حیاتی برای هر مدیر یک کسب‌وکار است. یک تصمیم گیری زمانی هوشمندانه انجام شده است که شامل شواهد و ترکیب آن با تجربه‌های گذشته باشد. برای یادگیری مراحل مهارت‌های تصمیم گیری وقت بگذارید و به اندازه کافی تمرین کنید. هرچه تجربه بیشتری در این زمینه کسب کنید، تصمیمات راحت‌تر و موثرتری خواهید گرفت.

 

ارسال نظرات
نام:
ایمیل:
* نظر: