مهارت‌های نرم برای کارآفرینان از مهم‌ترین قابلیت‌هایی به حساب می‌آیند که به بهبود ارتباطات و برقراری تعاملات سازنده در کسب‌وکار کمک می‌کنند. استفاده از این قبیل مهارت‌ها می‌تواند با افزایش بازدهی و بهره‌وری سازمان‌ها همراه بوده و مسیر دستیابی به اهداف را برای مشاغل هموارتر کند.

این روزها، مهارت های نرم کارآفرین از جمله کلید واژه‌هایی است که به طور پیوسته به گوش رسیده و به اندازه مهارت‌های فنی مهم تلقی می‌شوند. برخورداری از مهارت‌های نرم از جمله ویژگی‌هایی است که دستیابی به موفقیت حرفه‌ای را برای کارآفرینان ساده‌تر می‌کند. براساس مطالعات انجام شده در زمینه اصلی‌ترین ویژگی‌های کارآفرینان، افرادی که دوره‌های آموزشی مهارت‌های نرم را پشت سر می‌گذارند عملکرد مطلوب‌تری داشته و احتمال سودآوری آن‌ها در حدود 30 درصد افزایش می‌یابد.

این در حالی است که شرکت‌کنندگان در دوره‌های سنتی آموزش کسب‌وکار تنها 11 درصد موفق‌تر از گذشته عمل کرده‌اند. نتایج به‌دست آمده از تحقیقات یاد شده درباره بانوان هم نشان داده است، زنانی که در زمینه کسب این مهارت‌‌ها آموزش دیده‌اند از نظر حرفه‌ای تا 40 درصد سودآورتر عمل کرده‌اند. این آمار برای زنانی که دوره‌های سنتی کسب‌وکار را طی کرده‌اند، چیزی در حدود 5 درصد بوده است. با توجه به آن چه گفته شد، به سادگی می‌تواند دریافت سازمان‌ها باید بیش از گذشته به علاقه‌مندان کمک کنند تا مهارت های نرم کارآفرین را نیز درست به اندازه دانش فنی و مدیریتی خود بهبود بخشند. در غیر این صورت، احتمالا دانش فنی آن‌ها کارآیی لازم را نخواهد داشت.

 

مهارت های نرم کارآفرین

 

مهارت نرم عبارت از مجموعه‌ای از‌ شایستگی‌ها، رفتارها، نگرش‌ها، ویژگی‌های فردی، انگیزه‌ها و فرآیندهای فکری است که توانایی بهبود عملکرد و دستیابی به اهداف را برای افراد ایجاد می‌کند. از این جمله می‌توان به توانایی برقراری ارتباط، انعطاف‌پذیری، تاب‌آوری، اخلاق حرفه‌ای، فن‌بیان، مدیریت زمان و مواردی از این قبیل اشاره کرد.

آشنایی با برخی از مهم‌ترین مهارت های نرم کارآفرین

از مهم‌ترین مهارت های نرم کارآفرین می‌توان موارد زیر را برشمرد:

توانایی برقراری ارتباط

برقراری ارتباط به شیوه‌ای موثر از مهم‌ترین مهارت های کارآفرین به حساب می‌آید. لزوم ایجاد تعامل با گروه‌های مختلف، کارآفرینان را بر آن می‌‌دارد تا قابلیت‌های ارتباطی خویش را بهبود بخشند. یک کارآفرین در طول روز ممکن است با اقشار متفاوتی نظیر مدیران ارشد، کارمندان، کارگران، تامین‌کنندگان و حتی مصرف‌کنندگان در تماس باشد. بنابراین، لازم است کارآفرینان بتوانند با هر یک از این افراد به شیوه‌ای موثر و منحصر به فرد ارتباط برقرار کرده و به هم‌افزایی مورد نیاز دست یابند.

انعطاف‌پذیری

پیشرفت روزافزون فناوری، بروز ناگهانی بحران‌های اقتصادی، سیاسی و اجتماعی جهانی، گسترش فزاینده بازارهای رقابتی و بسیاری دیگر از موارد این چنینی، همگی از جمله عواملی است که ضرورت انعطاف‌پذیری کارآفرینان و کسب‌وکارها را دوچندان می‌کنند. برخورداری از قابلیت‌هایی نظیر انعطاف‌پذیری به صاحبان مشاغل کمک می‌کند با تغییر و تحولات روز بازار و جهان همگام شده و با وجود شکست‌ها و ناکامی‌های احتمالی از پا ننشینند. در عوض، آن‌ها می‌توانند رویکرد و نگرش خود را تا حدودی تغییر داده و راهکارهای تازه‌ای برای ادامه مسیر بیابند.

تاب‌آوری

تاب‌آوری از مهم‌ترین مهارت های کارآفرین بوده و به وی کمک می‌کند تا بر ناملایمات کسب‌وکار غلبه کرده و خطرات و دشواری‌های مسیر را تحمل کند و پشت سر گذارد. تاب‌آوری به خودی خود نمی‌تواند عوامل استرس‌زای محیطی را کاهش داده و فشارها را کم کند. با این حال، این مهارت نرم، قدرت کافی برای رویارویی با مشکلات را در شما ایجاد می‌کند.

 

مهارت های کارآفرین

 

اخلاق حرفه‌ای

اخلاق حرفه‌ای یکی از مهم‌ترین مهارت های نرم کارآفرین بوده و به معنای پایبندی به استانداردها و اصولی است که رفتارها و تعاملات حرفه‌ای را بهبود می‌بخشند. در اصل، این ویژگی را می‌توان در زمره اصلی‌ترین مهارت های کارآفرین دانست. تعهد به اخلاق حرفه‌ای عبارت از در نظر گرفتن برخی قواعد نانوشته انسانی است که برقراری ارتباطات را در بالاترین سطوح امکان‌پذیر کرده و مدیریت واکنش‌ها و کنش‌های اجتماعی را به شکل مطلوبی ارتقاء می‌بخشد.

فن‌بیان

فن‌بیان نیز یکی دیگر از مهارت های نرم کارآفرین بوده و از اصلی‌ترین انواع مهارت‌های ارتباطی دنیای مدرن به حساب می‌آید. این امر از اهمیت و جایگاه برجسته ارتباطات کلامی و نقش آن در دستیابی به موفقیت ناشی می‌شود. یک سخنور حرفه‌ای با بهره‌گیری از توانایی‌های خود به سادگی می‌تواند بر ذهن گروه‌ها و افراد مختلف تاثیرگذار بوده و تفکر جمعی را در مسیری دلخواه هدایت کند.

مدیریت زمان

مدیریت زمان یکی دیگر از مهارت های نرم کارآفرین است که در دستیابی به موفقیت‌های فردی و اجتماعی نقش مهمی را ایفا می‌کند. برخورداری از این قابلیت به معنای توانایی تقسیم‌بندی زمان به شیوه‌ای موثر و برنامه‌ریزی برای انجام امور به بهترین وضع ممکن است. مدیریت زمان به شکل قابل توجهی در افزایش بازدهی و کاهش اضطراب تاثیرگذار است.

نکته:

فهرست مهارت های نرم کارآفرین به مراتب گسترده‌تر از موارد یاد شده است. در این مطلب، به دلیل محدودیت‌های موجود، تنها به تعدادی از مهارت های کارآفرین اشاره شده است.

تاثیر کرونا بر مهارت های نرم کارآفرین

این روزها، همه انسان‌ها در دوران نااطمینانی و در جهانی سرشار از نوسانات، بی‌ثباتی‌ها، پیچیدگی‌ها و ابهامات گوناگون زندگی کرده و با انواع چالش‌ها دست‌وپنجه نرم می‌کنند. شیوع ویروس کوید-19 و گسترش بیماری کرونا یکی از چالش‌برانگیزترین مسائلی است که از سال 2020 میلادی، عملکرد همه انسان‌ها از جمله کارآفرینان سراسر جهان را تحت تاثیر خود قرار داده است. تعطیلی گسترده اغلب مشاغل، بسیاری از این افراد را بر آن داشته تا برای تامین هزینه‌ها و ادامه حیات خود کسب‌وکار تازه‌ای راه‌اندازی کنند یا روش انجام امور را به شکل قابل توجهی تغییر دهند.

 

کارآفرینی در دوران کرونا

 

در چنین شرایطی، آگاهی از نحوه ایجاد بوم مدل کسب‌وکار یا انجام تحقیقات بازار به تنهایی برای نجات مشاغل کافی نخواهد بود. این جاست که مهارت های نرم کارآفرین اهمیت یافته و ویژگی‌هایی نظیر توانایی مذاکره و برقراری ارتباط با تامین کنندگان، اتخاذ تصمیمات مناسب، توانایی استفاده از اطلاعات به موثرترین شکل ممکن، ریسک‌پذیری، انعطاف‌پذیری و قابلیت حفظ سلامت روان به مراتب پررنگ‌تر از شرایط عادی می‌شود.

متاسفانه، بسیاری از افراد، مهارت های کارآفرین را تنها در دانش فنی و ویژگی‌های مدیریتی خلاصه می‌کنند. این در حالی است که اغلب مراکز آموزشی هم مهارت‌های نرم را به عنوان بخشی از برنامه درسی خود در نظر نمی‌گیرند. بی‌تردید، این خلاء بزرگی است که همگان باید در برطرف کردن آن بکوشند.

آموزش مهارت های نرم کارآفرین از طریق آنلاین

با توجه به بحران‌های اخیر، آموزش مهارت های نرم کارآفرین از طریق آنلاین یكی از بزرگترین چالش‌هایی است که ذهن بسیاری از فعالان این حوزه را مشغول کرده است. در واقع، این پرسش مطرح می‌شود که آیا برای انتقال و آموزش مهارت‌های نرم نیز درست مانند دانش فنی می‌توان از روش‌های آنلاین بهره جست؟ اصلا، امکان انتقال مهارت‌های نرم از طریق دوره‌های آموزشی مختلف وجود دارد؟

پاسخ به پرسش‌های بالا قطعا مثبت است. واقعیت این است که برخلاف باور برخی از افراد، کارآفرینی یک ویژگی است که می‌توان آن را پرورش داد. بنابراین، تمایل این افراد برای بهبود عملکرد و مهارت‌های فنی و نرم از مهم‌ترین عواملی است که می‌تواند به آن‌ها کمک کند تا به موفقیت‌های چشمگیرتری دست یابند.

به خاطر داشته باشید، ارتقاء مهارت های نرم کارآفرین به صرف زمانی قابل توجه و تمرینی مداوم نیازمند است. در دوره‌های گروهی و حضوری، این کار معمولا از طریق انجام تمرینات عملی و تعاملی امکان‌پذیر خواهد بود. به این ترتیب، افراد می‌توانند عملکرد فعلی خود را در جمع بررسی کرده و روش‌های بهبود مهارت‌های خویش را ارزیابی کنند.

خوشبختانه، امروزه برگزاری دوره‌های آنلاین آموزش مهارت های نرم کارآفرین میسر شده است. این دوره‌ها غالبا به صورت ترکیبی از جلسات گروهی زنده و آنلاین و همچنین، ویدیوهایی است که در اختیار علاقه‌مندان قرار می‌گیرد. در خلال این دوره‌ها نیز درست مانند جلسات حضوری، افراد تمرینات مختلفی را انجام داده و بازتاب عملکرد خویش را در گروه مشاهده می‌کنند.

سخن آخر

با توجه به آن چه گفته شد، می‌توان دریافت مهارت های نرم کارآفرین به همان اندازه دانش فنی حائز اهمیت بوده و در مواردی حتی می‌تواند از جایگاه مهم‌تری برخوردار باشند. بی‌تردید، این قبیل مهارت‌ها به افراد کمک می‌کنند تا ارتباطات خود را به مطلوب‌ترین شکل ممکن گسترش داده و ایده‌ها و نظرات خلاقانه خویش را با اقتدار کافی مطرح کنند. مهارت‌های نرم از مهم‌ترین عوامل موثر در جذب مشتریان یا شرکای جدید به حساب آمده و به ارتقاء وفاداری آن‌ها کمک می‌کنند.

ارسال نظرات
نام:
ایمیل:
* نظر: